Ljudje se počutimo udobno, ko nam ni vroče ali nas ne zebe, pač pa ko nam je prijetno toplo. Optimalno udobje z minimalnim časom ogretosti prostora in ogrevalne elemente modernega dizajna predstavljajo infrardeči ogrevalni paneli oz. IR paneli.

Najpomembnejši argument proti infrardečem ogrevanju so domnevno visoki stroški ogrevanja. V starih slabo izoliranih stavbah ta trditev v bistvu res drži. Če pa je prostor ustrezno izoliran je tako ogrevanje pravzaprav varčno. In to ni edini razlog za trditev, da je to varčen način ogrevanja. IR panel deluje s 100 % močjo. Vsa električna energija, ki pride v dekorativen grelni element, se spremeni v toplotno in to le takrat, ko je potrebna. Pri ogrevanju, torej ni izgub toplotne energije skozi dimnik in cevi centralnega ogrevalnega sistema.

Ker se ob ogrevanju z IR paneli stene osušijo, se s tem izboljšajo izolacijske sposobnosti gradbenega materiala. Dejstvo namreč je, da se izolacijske lastnosti vlažnih sten zmanjšajo za do 50%.

Ker se vsak prostor individualno ogreva, je le-ta ravno prav ogret, da se prepreči nastanek kondenzacije zaradi pregrevanja. To je še posebej značilno za prehodna obdobja.

Ker IR panele odlikuje minimalni čas ogretosti prostora je nadvse dobrodošel, še posebno v obliki zrcala, ki se ne rosi, v kopalnici. V prostoru, kjer toploto še posebej radi občutimo, bo sevalna toplota iz panela taka kot bi telo grelo sonce, brez zvišanja temperature zraka. Natančno krmiljenje ogrevalnega sistema omogočajo analogni in digitalni termostati. Nekateri termostati omogočajo krmiljenje na daljavo s pomočjo pametnega telefona ali tablice.

Učinkovitost IR panelov se skriva v dejstvu, da zagotavljajo prijeten občutek toplote pri nižji sobni temperaturi. Sevanje, ki ga oddajajo ogreva predmete, stene in ljudi, ti nato del shranjene toplote sproščajo nazaj v prostor. Zato tudi zračenje z odpiranjem oken ne pomeni visokih izgub toplote. Ker pa je v prostoru manj vročega zraka, velikih potreb po zračenju praktično ni.

Kot ustrezna oblika se je ta vrsta ogrevanja izkazala tudi v redko uporabljenih prostorih, kot so sobe za goste ter v počitniških hišah ali apartmajih. V naštetih prostorih ni potrebe po stalnem ogrevanju, ko pa ta potreba nastane pa jih je z IR paneli možno v kratkem času ogreti na želeno temperaturo. Predvsem v počitniških hišah ali apartmajih bi stroški namestitve sistema centralnega ogrevanja pomenili bistveno večje stroške kot cenovno ugoden nakup IR panelov, ki predstavljajo tudi enostavno namestitev.

Ogrevanje z IR paneli se vse pogosteje uporablja kot dodatno ogrevanje v prehodnem obdobje. Paneli omogočijo, da se prostor po potrebi hitro ogreje, centralnega ogrevanja pa še ni potrebno zagnati.

Ob zamenjavi običajnega ogrevalnega sistema ali ob potrebi po dodatnih grelnih elementih, so IR paneli najcenejša in najenostavnejša alternativa, ki obstaja. Stroški nabave so nizki, montaža preprosta, delovanje ugodno, vzdrževanje pa praktično odpade. Dodatni finančni stroški pa se prihranijo tudi, ker pri ogrevanju z IR paneli ni potrebe po dimniku, kotlovnici, namestitvi centralnega ogrevanja in prostoru za skladiščenje goriva.

Ob uporabi lastne »zelene električne energije« iz fotovoltaičnega sistema pa ogrevanje ni le ugodno, pač pa tudi prijazno okolju.

Zakaj ne bi del, za kurjavo namenjenih financ namenili za prenovo stanovanja ali počitniške dni? Našteta dejstva so zagotovilo, da je pri ogrevanju z IR paneli to možno.

V kolikor želite vedeti več o izdelkih, si preberite tu.

Naložbo (izdelavo spletnih strani in spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.