Lahko prostor ogrevam samo z enim sevalnim panelom?

Eden sevalni panel zadostuje za manjši prostor, za večjega jih potrebujete več. Svetujemo, da za vsak prostor izračunate, kakšno moč potrebujete za ogrevanje prostora. Več v nadaljevanju.

Kolikšno moč potrebujem za ogrevanje prostora?

Pri izbiri moči sevalnega panela je zelo pomembno, da izberete pravilno moč.

1. V primeru, da je objekt zadovoljivo izoliran:
Izračunajte prostornino prostora tako, da pomnožite dolžino, širino in višino v metrih.
Npr.: 4,0 m (dolžina) X 4,0 m (širina) X 2,5 m (višina) = 40,0 m3

Prostornino prostora pomnožite s faktorjem 30, da dobite skupno moč sevalnih panelov v enoti Watt, ki jo potrebujete za ogrevanje.

Npr.: 40,0 m3 (prostornina prostora) X 30 (faktor) = 1200 W (moč sevalnega panela)

POMEMBNO: Pri višini stropa 250 cm, je najbolje uporabiti nizkotemperaturni sevalni panel oz. sevalne panele moči 600 Watt.

2. V primeru, da objekt ni zadovoljivo izoliran oziroma gre za prostor z veliko steklenimi površinami (okna):

V tem primeru morate zgoraj dobljenemu izračunu skupne moči sevalnih panelov dodati 10 % ali celo 20 % moči.

Npr.: 1200 W (skupna moč sevalnih panelov) + 20 % = 1440 W (skupna moč sevalnih panelov za slabše izolirane objekte oz. prostor z veliko steklenimi površinami).

POMEMBNO: Pri višini stropa 250 cm je najbolje uporabiti nizkotemperaturni sevalni panel oz. sevalne panele moči 600 Watt.

Brez elaborata gradbene fizike (toplotnih izgub) objekta, je težko napovedati točno moč in število sevalnih panelov, ki bodo zadostovali za ogrevanje prostora v mrzlih dneh.

Kakšno moč potrebujem za dogrevanje prostora?

Ne glede na to ali ste se odločili, da prostor ogrevate ali dogrevate, morate zagotoviti zadostno moč panela (enega ali več).

Sevalni panel je v primerjavi z radiatorjem manjše moči (Watt), zato jih moramo namestiti več, da dobimo enako skupno moč enega radiatorja.

POMEMBNO: Pri višini stropa 250 cm, je najbolje uporabiti nizkotemperaturni sevalni panel oz. sevalne panele moči 600 Watt.

OPOZORILO: V kolikor namestimo premalo sevalnih panelov ali napačne moči, ne bomo dobili želenega učinka.

V kolikor vaše osnovno ogrevanje prostor ne ogreje dovolj, si s pomočjo nasveta v prejšnjem odgovoru izračunajte skupno moč sevalnih panelov za osnovno ogrevanje. Od dobljene vrednosti za osnovno ogrevanje morate za dogrevanje zagotoviti približno 50 – 75 % dobljene skupne moči kot se jo izračunali za osnovno ogrevanje.

Naložbo (izdelavo spletnih strani in spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.